Forside

Utkastelse / Fravikelse

Innledning

Den rettslige betegnelsen på en utkastelse er fravikelse. I det følgende vil begge betegnelsene benyttes. Ved utkastelse, hvilket alltid må foregå gjennom offentlig myndighet, blir personen og de ting denne har i huset/leiligheten fjernet. Med offentlig myndighet menes her namsmyndigheten, hvilket er namsmannen eller domstolen. De fleste steder er det lensmannen eller eventuelt politistasjonssjefen som er namsmann, dog i de større byene er det namsfogden som er namsmann. Domstolens rolle er å fastsette at en person skal kastes ut i visse tilfeller, samt å vurdere klager. De fleste saker foregår dog uten at domstolen kommer med i saken.

Namsmyndighetene har adgang til å få bistand fra politiet dersom det er nødvendig.

Reglene rundt fravikelser er hjemlet i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13, hvilket er preseptorisk. Med preseptorisk menes at det er den som gjelder uansett hva partene skulle ha avtalt på forhånd. Det er med dette utgangspunkt man sier at eneste måte å kaste ut noen lovlig på er via namsmyndighetene. Faktisk er det slik at det å gjøre det på egenhånd kalles ulovlig selvtekt, og som i ytterste konsekvens kan være straffbart.

Sak om utkastelse starter ved at man sender en såkalt ”begjæring om fravikelse” til namsmyndigheten.

Det finnes forskjellige grunnlag som kan hjemle en utkastelse, eller med andre ord: det er kun de grunner som er listet opp i loven som kan gjøre det aktuelt å få noen fraveket. De vanligste grunnene er:

- Ubetalt husleie
- Tidsbestemt leiekontrakt som har løpt ut
- Oppsigelse
- Kjennelse fra retten om at vedkommende skal kastes ut

Namsmyndighetene har en lovfestet veiledningsplikt, hvilket tilsier at man bør kontakte namsmyndighetene dersom man ønsker å kaste ut noen, for å få hjelp til dette der. Hvem som er namsmyndighet i ditt distrikt finner du her.

Særlig ved utkastelser når det er på bakgrunn av missligholdt (ubetalt) husleie

Det er avgjørende at leiekontrakten inneholder en egen klausul om at utkastelse kan skje dersom vedkommende ikke betaler husleien. Finnes ingen slik klausul, må leieforholdet heves, og dette må gjøres via domstolen.

Her kan leier unngå utkastelsen ved å betale husleien, renter og omkostninger før selve utkastelsen er gjennomført. Dette betyr at vedkommende kan unngå utkastelse selv om det foreligger en sak hos namsmyndighetene, men det fordrer at denne betaler.

Særlig ved utkastelser når det er på bakgrunn av utløpt leietid

Også her er det avgjørende at kontrakten inneholder en klausul om at vedkommende kan kastes ut dersom denne ikke flytter innen fastsatt tid.

Særlig ved utkastelser på bakgrunn av oppsigelser

Oppsigelsen må være gyldig etter husleieloven § 9-7, hvilket er beskrevet her. Du kan også finne et eksempel på en slik oppsigelse her, hvilket det bare er å kopiere hvis du trenger det.

Hvor lang tid tar det å få noen kastet ut?

Dette avhenger av saksbehandlingstiden ved det enkelte distrikt. Normalt sett bør det ikke ta mer enn rundt 7 uker etter at saken har blitt sendt til namsmyndigheten, som i og for seg kan være lenge nok. I tillegg til dette må man ofte ha sendt et varsel til vedkommende leietager på forhånd, hvilket kan gjøre at det hele tar enda lenger tid.

Det må sendes varsel på forhånd

Dersom man ønsker å kaste ut noen på bakgrunn av manglende betaling, utløpt leiekontrakt, eller en oppsigelse, må man først ha sendt et varsel til leietageren. Her ligger det en oversikt over de forskjellige varsler. Husk å velge det varsel som gjelder den type sak du har.

Hvilke krav stilles til begjæring om fravikelse?

Husk det som ble sagt ovenfor, at man kan ta kontakt med namsmyndigheten i sitt distrikt for å få hjelp ved disse sakene. Er du i tvil, bør du gjøre dette.

Begjæringen må inneholde visse opplysninger om partene og på hvilket grunnlag man ønsker å få vedkommende ut på. Samtidig må det opplyses hvor vedkommende ønskes fravektet fra (adressen til det stedet som leies ut).

Man må også føre opp i begjæringen sitt eget navn og adresse, samt helst telefonnummer.

Utover dette må man også føre opp hvilke kostnader man ønsker dekket av vedkommende som skal kastes ut. Man kan kreve dekket godtgjørelse for å skrive begjæringen, gebyrer som påløper hos namsmannen, møtegodtgjørelse ved selve fravikelsen og rimelige lagringskostnader etter stengning.

Kopi av tvangsgrunnlaget (leiekontrakt, oppsigelse, kjennelse eller dom) og varslet må alltid vedlegges begjæringen slik at namsmyndigheten kan sjekke at alle vilkår for fravikelse er oppfylt.

Namsmyndighetens behandling av saken

Partene blir varslet om dato for avholdelse (selve utkastelsesdagen). Namsmyndigheten stiller den aktuelle dagen, og utleier blir bedt om å møte. Enkelte distrikter har noe forskjellig praksis på hvordan ting gjøres, spør om dette i ditt distrikt. Utgangspunktet er dog likt over alt. Leier blir bortvist, og det blir ordnet med lagring av dennes innbo/løsøre.

Etter dette tidspunktet har ikke leier rett til å være til stede i leieobjektet, og blir hindret adgang ved at man bytter låser i dørene.

Dersom leier ikke henter sine eiendeler innen fastsatte frister kan denne riskiere at namsmyndigheten selger det, eventuelt kaster det.